Řecko

5 řeckých jídel, která musíte ochutnat

čen 23 2015

Řecká kuchyně patří spolu s italskou a francouzskou k nejoblíbenějším na světě. Sice máme v České republice hned několik vynikajících řeckých restaurací, nejlépe si tyto pokrmy ale stejně vychutnáme na jejich domácí půdě, v Řecku. Pokud se tedy v létě do prosluněného Řecka chystáte, jaká řecká jídla rozhodně stojí za ochutnání?

Souvlaki

Souvlaki v překladu znamená špíz, a tím také je. Kousky masa, nejčastěji jehněčího, vepřového či kuřecího, jsou napíchnuté na dlouhé špejli a chutně okořeněné. Někdy jsou souvlaki podávané pouze samotné, jindy k nim dostanete přílohu nebo se můžete setkat s tím, že vám je naservírují v pita chlebu se zeleninou a omáčkou.

souvlaki

Souvlaki. Nezbíhají se vám sliny? :) - autor: Cifo Buscemi - commons.wikimedia.org

Gyros

Vsadím se, že gyros jste už určitě ochutnali i u nás. I v Řecku se jedná o obrovský kus masa, který se opéká nabodnutý ve vertikální poloze. Odříznou vám z něj plátky chutného a šťavnatého masa a vloží je spolu s rajčaty, salátem a cibulí do pita chleba. Nesmí však chybět klasické řecké tzatziki, které tomu dodávají tu správnou chuť. V Řecku už se gyros také často servíruje s hranolkami.

Tzatziki

V Řecku jsou tzatziki velmi oblíbenou přílohou k jídlu, dipem nebo si je můžete dopřát jen tak na chuť. Výborný hustý řecký jogurt se smíchá s najemno nastrouhanou okurkou a okoření se česnekem a kapkou citronu. Jednoduché, ale vynikající.

Musaka

Ve Středomoří se můžete setkat s různými variantami musaky, ta řecká je však tou nejznámější. Mleté maso, rajčatové pyré, orestovaný lilek, cibule, česnek, brambory, koření – to všechno se dá zapéct do trouby spolu se skvělou vrstvou sýra a bešamelu.

Baklava

A nakonec si přidáme ještě jeden tip na sladké. S baklavou se můžete setkat na Balkáně, v Turecku či Íránu a samozřejmě také v Řecku. Připravuje se z těsta filo, které připomíná listové těsto, medu a nasekaných oříšků. Je to sice trochu kalorická bomba, ale rozhodně chuťově výborná.