Rakousko

Mlsání ve Vídni - sacherův dort

zář 05 2013

Při pohledu na něj se vám okamžitě začnou sbíhat sliny. Je samá čokoláda, ale i tak mu neodolají i ti nejpřísnější zastánci zdravé stravy a diet. O čem je řeč? O Sacherově dortu, kterému častěji přezdíváme sachr, který je jakýmsi kulinářským symbolem Vídně. Ještě aby ne, narazíte na něm v každé z proslulých zdejších kaváren, a jestli ne, takové místo se nemůže kavárnou ani cukrárnou nazývat.

Sacher je čokoládový dort s tenkou vrstvou marmelády (nejčastěji meruňkovou) a čokoládovou polevou na vrchu. Je tu s námi už od roku 1832, kdy poprvé spatřil světlo světa díky šestnáctiletému Franzovi Sacherovi, který byl učněm na dvoře knížete Metternicha. Šéfkuchař dostal od knížete příkaz, aby připravil něco chutného a speciálního pro důležité hosty. Jenže šéfkuchař byl nemocný, a tak se úkolu zhostil právě Franz Sacher, který vymyslel dort, kterému se později začalo přezdívat jeho příjmením. Jeho syn tuto pochoutku poté vylepšil, když působil jako učeň u královského cukráře Demela.

sacher

Takhle vypadá pravý Sacherův dort. - autor: David Monniaux - commons.wikimedia.org

Od té doby je sacherův dort povinností pro všechny, kdo zavítají do vídeňských kaváren či cukráren. Jeho receptura je držena v tajnosti, takže na ten pravý narazíte jen na některých místech. Jedním z nich je i restaurace a hotel Sacher ve Vídni, které založil v roce 1876 Eduard Sacher, syn Franze Sachera. Nyní hotel pokračuje ve své tradici – totiž poskytovat ty nejlepší služby, takže je považován za jeden z nejluxusnějších a nejlepších hotelů v Evropě. Často se v něm ubytovávala šlechta a diplomaté z celého světa.

Hotel i kavárnu Sacher najdete v blízkosti Vídeňské státní opery. Pokud se chystáte ochutnat pravého „sachra", především počítejte s tím, že si na něj počkáte – nejspíš si tu budete muset vystát frontu na volný stolek. Také je třeba vzít v úvahu, že ceny jsou tu přímo úměrné dlouhé frontě nedočkavých turistů. Šálek kávy tu třeba přijde na 4 eura a sachr s hustou smetanou také není levná záležitost. Ale ochutnat ho za to vážně stojí.