Francie

Makronky - francouzská pochoutka

zář 07 2014

Jsou maličké, barevné, chuťově různorodé a zatraceně dobré. Ve Francii na ně narazíte v cukrárnách i kavárnách a z množství příchutí si nebudete moc vybrat. A dají se bez problémů sehnat i u nás nebo s většími problémy upéct doma. Řeč je o makronkách neboli macarons, francouzské kulinářské specialitě.

Mnoho lidí se diví, proč ta malá makronka, kterých by se vám vešlo do dlaně hned několik, stojí 25 korun a víc. Zdání klame, ačkoli to vypadá, že výroba jedné makronky nezabere moc času ani úsilí, opak je pravdou. O makronkách se říká, že jsou pro cukráře výzvou. Za jednou makronkou se totiž skrývá spousta pečlivé a zdlouhavé práce.

makronky

Makronek existuje spoustu druhů - autor: Gergely Csatari - commons.wikimedia. org

A přitom mezi základní suroviny patří jen vaječné bílky, mandlová moučka, moučkový cukr a cukr krystal. Náplň se poté vyrábí třeba z různých krémů, marmelád i likérů. Mezi příchutěmi najdete pistáciovou, citronovou, jahodovou, čokoládovou, borůvkovou, kaštanovou, malinovou, rybízovou, vanilkovou, zkrátka na co si jen vzpomenete.

Makronky prý původně nevznikly ve Francii, ale v Itálii někdy v období renesance. Do Francie tuhle dobrotu přivezla až Kateřina Medicejská. Od té doby jsou makronky francouzskou chloubou, mnoho cukrářů se chlubí svým vlastním tradičním receptem, který se předává z generace na generaci.

Pravdou však je, že makronky, jak je známe dnes v jejich barevném provedení a slepené sladkým krémem, zas tak dlouhou historii nemají. Na svědomí je má Francouz Pierre Desfontaines, který v pařížském salonu Ladureé na Champs Elysées na začátku minulého století slepil dvě makronky dohromady. Salon existuje pořád, patří mezi ty vyhlášené a makronky tu stále pečou. Jsou vynikající, prý ty nejlepší, ale také zatraceně drahé.

Makronka je zkrátka moderní fenomén, a pokud jste ji ještě neochutnali, určitě si ji nenechte ujít. Ale pozor, až si ji ponesete v papírovém sáčku domů – jsou neskutečně křehké.